Kruche ciastka z jabłkami

Proste, kruche ciasteczka z jabłkami, w moim przypadku papierówką, ale każda odmiana będzie tu dobra. Mały smakołyk dla wielbicieli jabłka i szarlotki w mini wersji. Idealny deser dla dzieci. Dla urozmaicenia można dodać do cukru pudru cynamon. To co, pieczemy?

Składniki na około 20 ciastek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany
  • 100 g masła, zimnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • 3 jabłka (w zależności od wielkości), u mnie papierówki
  • opcjonalnie odrobina cynamonu
  1. Wszystkie składniki oprócz jabłek zagnieć krótko na gładkie ciasto (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, masło przed wyrobieniem można pokroić na kostki, co ułatwi pracę).
  2. Gotowe ciasto zwiń w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki lub dwunastki (w zależności od wielkości jabłek).
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, oprósz blat roboczy mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinaj krążki o średnicy około 6-7 cm przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki.
  5. Każdy krążek ciasta złóż na pół i włóż do niego kawałek jabłka, lekko dociśnij. Odkładaj na blaszkę do wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz ciastka przez około 20-25 minut, do zarumienienia.
  7. Wystudź i oprósz ciastka cukrem pudrem i/lub cynamonem.

Porada:

Jeśli ktoś lubi ciastka rozpływające się w ustach, bardziej miękkie, to można zostawić upieczone ciastka na dobę w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *